Keukenafvoer verstopt

Donkersteeg Rioolontstoppingen, expert in verstoppingen

Een verstopte afvoer in de keuken kan voor grote problemen zorgen, zoals nare geuren, overstromingen en waterschade. Gelukkig kunt u dit zelf vaak oplossen met de onderstaande tips. Als het u niet lukt om de verstopping te verhelpen of het probleem blijft terugkomen, kan de oorzaak dieper in de afvoer of in het riool liggen. Dan staan bij graag voor u klaar!

Hoe ontstaat een verstopte afvoer in de keuken?

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de verstopping. Het veelvuldig gebruik van afwasmiddel is vaak een oorzaak van een verstopte gootsteen. Veel mensen spoelen potten, pannen en borden in de gootsteen en denken dat de etensresten eenvoudig zullen worden weggespoeld.

Veel etensresten blijven echter achter in de sifon en hopen zich daar op, totdat een verstopping ontstaat. Ook vet en olie uit pannen kunnen aan de afvoerleiding blijven kleven, waardoor de leidingen langzaam dichtslibben. Voor u komt de verstopping dan als een complete verrassing, terwijl het proces maanden geleden al in gang is gezet.

Oplossingen voor een verstopte keukenafvoer

Wanneer de verstopping al is ontstaan, zijn er verschillende methoden om deze te verwijderen. Als eerste stap kunt u de afvoer ontstoppen met een rubberen gootsteenontstopper. Plaats het rubberen gedeelte over de afvoer en maak een pompende beweging. Als dat niet werkt, kunt u de sifon schoonmaken door deze los te schroeven en leeg te maken. Verwijder het vuil uit de sifon en reinig de afvoerbuis zelf ook.

Werken bovenstaande suggesties niet, dan betekent het dat de verstopping verder in de leiding wordt veroorzaakt. In dat geval kunt u proberen om de afvoer te ontstoppen met kokend water of met soda en azijn. Doe 100 gram schoonmaaksoda in de wasbak en overgiet met 1,5 liter kokend water. Laat het een nachtje inwerken en spoel na met heet water. Werkt het onvoldoende? Gebruik dan een halve liter azijn en soda. Pas wel goed op: het mengsel bruist flink.

Werkt dat ook niet, probeert u dan even met een ontstoppingsveer of u zo de verstopping kunt verhelpen. Dit is een flexibele staaf met een haak aan het uiteinde waarmee u de verstopping kunt verwijderen. Het gevaar hierbij is echter dat u de ophoping alleen maar verplaatst. Daarnaast kan het zijn dat u te hard duwt en zo de keukenafvoer stuk maakt. Wees dus vooral voorzichtig als u zelf aan de slag gaat met een ontstoppingsveer!

Geeft u de verstopping liever uit handen? Dan staan wij uiteraard voor u klaar!

Call Now Button